Nykyajan työelämä asettaa meille monia haasteita, ja mielen hyvinvointi on tärkeä osa kokonaisvaltaista terveyttä. Työpaineet, jatkuva kiire ja korkeat odotukset voivat joskus johtaa stressiin, uupumukseen tai muihin henkisiin kuormitustiloihin. Työterveyden sähköiset palvelut tarjoavat apua ja tukea juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsemme – ajasta ja paikasta riippumatta.
Miksi mielen tuki on tärkeää?
Mielen hyvinvointi vaikuttaa suoraan työssä jaksamiseen, tuottavuuteen ja yleiseen elämänlaatuun. Henkisten haasteiden tunnistaminen ja niihin puuttuminen ajoissa voivat estää vakavampien ongelmien kehittymisen. Sähköisten palvelujen kautta saatava mielen tuki on erityisen arvokasta, koska se mahdollistaa nopean ja joustavan avun tarjoamisen.
Mielen tuki helposti saatavilla
Työterveyden sähköisissä palveluissa mielen tukea on tarjolla monissa muodoissa:
- Asiakkaan hakeutuessa eTerveyteen tai sähköiseen ajanvaraukseen mielen huoliin liittyvissä asioissa, ammattilaisemme kartoittavat tilannetta ja hoidon tarvetta tarkemmin.
- Mikäli esitietojen perusteella löytyy syy-yhteys työssä jaksamiseen tai työkykyyn, asiakas ohjautuu eTerveyden chat- tai videovastaanotolle, joissa voi keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa luottamuksellisesti.
- Tarvittaessa asiakasta pyydetään täyttämään Terapianavigaattori -kysely (www.terapianavigaattori.fi), jossa kartoitetaan asiakkaan elämäntilannetta sekä ongelmia tai vaikeuksia, joita asiakas on saattanut kokea. Tietojen perusteella asiakas voidaan ohjata sopivimman avun/tuen piiriin tai varataan aika työterveyshoitajan vastaanotolle tarkempaa kartoitusta varten.
- Käytössämme on myös eUnihelppi-valmennus, jota voidaan hyödyntää, jos asiakkaalla on unettomuutta. eUnihelppi-valmennuksessa etsitään muun muassa lääkkeettömiä keinoja unettomuuden hoitoon. Työterveyshoitaja kartoittaa asiakkaan tilannetta ja motivaatiota etäohjauksen aloittamiseen tarkemmin. eUnihelppiin ohjaudutaan kenen tahansa työterveyshuollon ammattilaisen kautta.
Muita työterveyspsykologin suosittelemia omahoito-ohjelmia ja verkkokursseja, jotka tarjoavat työkaluja stressin hallintaan, univaikeuksiin ja mielen tasapainon ylläpitämiseen:
- Mielenterveystalo mielenterveystalo.fi
- Mieli ry mieli.fi
- Terveyskylä, aivotalo terveyskyla.fi/aivotalo
Mielen tuki osana työterveyttä
Työterveyden tehtävänä on huolehtia työntekijöiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Mielen tuki on olennainen osa tätä tehtävää. Kun henkiseen hyvinvointiin panostetaan ajoissa, voidaan vähentää pitkien sairauspoissaolojen riskiä ja parantaa koko työyhteisön ilmapiiriä. Sähköiset palvelut tekevät mielen tuen hakemisesta vaivatonta matalan kynnyksen toimintaa, mikä rohkaisee työntekijöitä ottamaan askeleen kohti parempaa hyvinvointia.
Mielen tuki työpaikalla
Mielekäs työ ja onnistumiset työssä tukevat meidän jokaisen kokonaishyvinvointia, minkä vuoksi mielen huolen tilanteissa on tärkeää huolehtia työssä pysymisen mahdollisuudesta / työn jatkuvuudesta. Esihenkilöillä on merkittävä rooli työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemisessa. On tärkeää, että esihenkilö saa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tietää, jos työ aiheuttaa työntekijälle mielen haasteita. Näin esihenkilö pystyy vaikuttamaan haasteita aiheuttaviin tekijöihin.
Työntekijän ja esihenkilön yhteisen keskustelun perusteella työtä voidaan muokata (huom. korvaavan työn malli), esihenkilö voi myöntää työntekijälle tarvittaessa lyhyen poissaolon ja pidemmän poissaolon ollessa tarpeen, sopia työntekijän kanssa työkyvyn seurannasta. Esihenkilö sopii työnantajan ohjeiden mukaisesti Työkyvyn hallintamallin mukaan työhyvinvointikeskustelusta.
Ohjaus muihin mielen tuen palveluihin
Jos asiakas tuo hoidon tarpeen arvioinnissa esille uupumus-, masennus-, uni- tai muita mielen huolen oireita, jotka vaikuttavat tai uhkaavat vaikuttaa työkykyyn. Asiakas ohjataan työterveyden mielen tuen palveluiden piiriin.
Mikäli oire ei ole työhön liittyvää tällöin asiakas ohjataan muihin palveluihin, kuten esimerkiksi hyvinvointialueen matalan kynnyksen mielen tuen palveluihin.
Mikäli hoidon tarpeen arvioissa asiakkaalla herää itsetuhoajatuksia tai -aikeita tai muuten elämäntilanne on kriisiytynyt, Keski-Suomen alueella kriisiapua tarjoavat:
- Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys p. 014 266 0149 (hyvaks.fi/index.php/palvelumme/sosiaali-ja-kriisipaivystys)
- Kriisikeskus Mobile p. 044 7888 470 (kriisikeskusmobile.fi).
Ota ensimmäinen askel – sinä olet tärkeä
Jos tunnet, että työelämän paineet alkavat käydä liian raskaiksi tai kaipaat tukea mielen hyvinvointiin, älä epäröi käyttää työterveyden tarjoamia sähköisiä palveluja. Mielen tuki on vain muutaman klikkauksen päässä ja sen kautta saat tarvitsemasi avun ja tuen silloin, kun sitä eniten tarvitset.
Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme – mielen hyvinvointi on avain parempaan työelämään ja onnellisempaan arkeen.