Liike on lääkettä myös selälle

Liikuta selkääsi

Työterveyshuollossa työfysioterapeutti on tuki- ja liikuntaelinasiantuntija

Työterveysasiakas ohjautuu tuki- ja liikuntaelin vaivoissa työfysioterapeutin vastaanotolle. Työterveys Aallon työfysioterapeutti Paula Takala kertoo artikkelissa työhön liittyvien kuormitustekijöiden aiheuttamista haasteista ja antaa vinkkejä, kuinka keventää työtä ja selän kuormitusta.

-Selkäongelmien syy ei läheskään aina selviä, mutta onneksi valtaosa selkäkivuista ja -ongelmista ovat ohimeneviä. Myös perimä vaikuttaa selkäsairauksien syntyyn, mutta useimpiin selkäongelmiin on mahdollista vaikuttaa itse. Hyvän ergonomian lisäksi omasta fyysisestä kunnosta huolehtiminen, painonhallinta ja muun muassa tupakoimattomuus edesauttavat selän kunnossa pysymistä, kertoo Takala.

Tukirakenteiden kuormitustekijöitä

-Runsas ja pitkäkestoinen istuminen kuormittaa yksipuolisesti kehon tukirakenteita ja aiheuttaa niska- ja selkävaivoja. Muita työhön liittyviä kuormitustekijöitä ovat muun muassa fyysisesti raskas työ, toistotyö ja staattiset tai hankalat työasennot, kuten kumarassa työskentely, Takala sanoo.

” Omaa työasentoa kannattaa miettiä jo siinä vaiheessa, kun mitään ongelmaa ei vielä ole”.

 

Miten keventää selän kuormitusta?

Työfysioterapeutti vinkkaa, että työn tauotus on yksi parhaimmista keinoista keventää työtä ja selän kuormitusta. Tauko voi olla mikrotauko eli vain selän oikaisua ja muuta oikein kohdennettua liikettä kuten esimerkiksi vastaliike työasennolle. Taukoliikunta on myös hyvä keino keventää päivän aikana työn kuormitusta. Helpoimmillaan se voi olla, vaikka kävely kopiokoneelle.

” Ideana on, että huonosta ja kuormittavasta asennosta pääsee pois ja lähtee liikkeelle”.

 

Liike on lääkettä myös selälle

-Jotta selkä voisi hyvin, se tarvitsee monipuolista kuormittumista oikeassa suhteessa lepoon. Selän rakenteiden kannalta riittävä rasitustaso voidaan saavuttaa monella tapaa. Lihasten kunto on ensiarvoisen tärkeää, sillä selkäranka ei ole rakenteellisesti vahva. Kun lihakset ja kehon hallinta ovat kunnossa, ne pystyvät suojaamaan selkää ylenmääräisen kuormituksen sekä väärien liikkeiden ja asentojen haittavaikutuksilta. Selkärankaa tukevia ja liikuttavia lihaksia vahvistamalla voidaan selän kuormituskestävyyttä parantaa ja vähentää selkäkipuja, sanoo Takala.

Milloin hakeutua työfysioterapeutin vastaanotolle?

Selän tilanteen kartoitukseen on apua ja neuvoa saatavilla työfysioterapeutilta. Fysioterapiassa asiakasta motivoidaan ja aktivoidaan omaehtoiseen harjoitteluun ja itsehoitoon. Tavoitteena on asiakkaan aktiivinen rooli oman työ- ja toimintakyvyn edistämisessä.

Mikäli työ on sellainen, että se kuormittaa tai kipeyttää selkää tai selän oireet töissä pahenevat, kannattaa hakeutua työfysioterapeutin vastaanotolle.

-Vastaanotolle on hyvä hakeutua jo siinä vaiheessa ennen kuin oireet haittaavat työssä tai jos vaivaan joutuu ottamaan jatkuvasti särkylääkettä, neuvoo Takala.

Tarvitseeko ennen fysioterapiaa käydä lääkärissä?

Työterveys Aallossa työterveysasiakas voi hakeutua työfysioterapeutin suoravastaanotolle erilaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuten selkä-, niska- ja ylä-/alaraajakipujen vuoksi käymättä ensin lääkärissä. Tarvittaessa työfysioterapeutti konsultoi lääkäriä.

Työfysioterapeutin suoravastaanotolle voi varata ajan nettiajanvarauksesta www.tyoterveysaalto.fi tai soittamalla asiakaspalveluun p. 010 207 5200.

Akuutissa tilanteessa, kun selkä on kipeä voi asioida myös eTerveyden chat-vastaanotolla, mistä saa alkuvaiheen ohjeet selän tilanteen helpottamiseksi. eTerveyteen kirjaudutaan OmaAallossa.

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Hyvää joulua!

Aalto Yliopistonkadulla korjaustöitä