Ravitsemusneuvoja työterveyshuollossa

Työterveys Aallon moniammatilliseen asiantuntijajoukkoon kuuluu myös ravitsemusneuvoja. Moniammatillinen yhteistyö työterveyslääkärien, -hoitajien sekä työfysioterapeuttien ja työterveyspsykologien kanssa on hyvin tärkeää ravitsemusneuvojalle, koska usein tarve ravitsemusneuvonnalle herää asiakkaan asioidessa työterveydessä jonkin toisen asian vuoksi. Asiakas voi ohjautua ravitsemusneuvontaan työterveyden ammattilaisen arvion perusteella tai varata ajan itse nettiajanvarauksesta tai asiakaspalvelusta, koska ravitsemusneuvontaan ei tarvita erillistä lähetettä.  Ravitsemusneuvontaa on mahdollista saada myös etävastaanottona.

Työterveyden ammattilainen

Ravitsemusneuvoja on perehtynyt terveelliseen ravitsemukseen, painonhallinnan ja suoliston hyvinvoinnin tukemiseen sekä ohjaamiseen. Asiointi ravitsemusneuvojan vastaanotolla voi myös liittyä tulevaan leikkaukseen, laihdutusleikkaukseen, ruokarytmiin tai väsymykseen. Ravitsemusneuvoja tukee ja ohjaa asiakasta kokonaisvaltaisesti, ylläpitää sekä parantaa työntekijän työkykyä ja vireystilaa.

Ravitsemus

Aallon työterveyshoitaja, ravitsemusneuvoja Päivi Päivinen kertoo ravitsemusviikon teeman mukaisesti syömiseen liittymättömistä painoon vaikuttavista tekijöistä

”Ihmisen paino, paljon puhuttu ja seurattu aihe ikään ja sukupuoleen katsomatta. Painoon vaikuttaa moni tekijä esimerkiksi stressi, sairaudet, hoidot, syömishäiriö tai uniapnea. Syitä on monia, mitä kenelläkin. Pahimmat niistä on stressi ja sen vastinpari palautuminen. Tässä yhteydessä tarkemmin palautumattomuus. Stressihormonit ovat niin sanotusti varastoivia hormoneja, täysin tahdosta riippumattomia. Niiden ollessa pitkiä aikoja koholla, syöty ruoka varastoituu rasvana nahkamme alle ja sisäelintemme ympärille, halusimme tai emme. Keho tulkitsee siis tilanteen vaaralliseksi ja alkaa varastoimaan ruokaa ”uhkan” varalle. Keho ei ole siirtynyt digitaaliaikaan, kuten ympäröivä maailmamme, vaan se on edelleen luolamieskaudella. Yksilöllisiä eroja toki on, kuinka tehokkaasti kehomme varastoi energiaa, tai kuinka toimimme stressaavissa tilanteissa.

” Kierre on syntynyt”

Stressin ehkä haitallisin seuraus on sen epäsuotuisa vaikutus yöunen laatuun ja määrään. Silloin palautuminen yöllä ei ole riittävää ja monella sitä ei ehdi tulla päivälläkään. Väsymys lisää mielitekoja, varsinkin makean. Väsyneenä ei myöskään ole voimavaroja huolehtia syömisen sisällöstä tai säännöllisyydestä. Lisäksi huonolaatuinen ravinto heikentää kehon tilaa poukkoilevan verensokerin myötä ja lisää hiljaista tulehdusta.

Miten auttaa kehoa palautumaan?

Syömällä? Nukkumalla? Kehon ja mielen epäsuotuisa tilanne on tärkeä tiedostaa. Levolle ja palautumiselle on järjestettävä riittävästi aikaa arjessa. Nykyajan multitaskaus ei helli kenenkään mieltä tai kehoa. Palautuminen on siis välttämätön ja ensisijainen edellytys, niin painon hallinnalle, kuin terveelle keholle. Voisitko välillä olla vähemmän tehokas ja aktiivinen? Ehkä voit karsia jotakin päivistäsi ja välillä sanoa ei.

” Tiedostaminen ja hyväksyminen ovat tienviitat omaan riittävän hyvään”

Pää meitä vie ja keho vikisee. Mieli ei aina ymmärrä tilanteen vakavuutta ajoissa, jolloin keho saattaa vahvistaa viestintäänsä erilaisin oirein esimerkiksi päänsäryllä, maha-suolikanavan oireilulla, tuki- ja liikuntaelimistön kivuilla, mielialan laskulla, verenpaineen nousulla tai rytmihäiriöillä. Pahimmassa tapauksessa tilanne voi johtaa peruuttamattomiin tapahtumiin. Niin painon laskuun kuin nousuun liittyen on hyvä aina poissulkea muut mahdolliset syyt. Aina painon hallinta ei onnistu eikä se ole mahdollista lääkityksistä tai muista sairauksista johtuen. Pidetään mielessä, että keho on meille välttämätön ja tärkeä kumppani. On tärkeää opetella kuuntelemaan ja tulkitsemaan kehoa.

Palautumista mitataan ja seurataan kotikonstein älykellolla. Kuormittumisen ja palautumisen suhdetta on mahdollista testata työterveydessäkin. Se on joskus tarpeen selvitettäessä painon kertymisen syitä. ”

Moniammatillisella yhteistyöllä taataan työterveysasiakkaan kokonaisvaltainen hoito. Ravitsemusneuvonta tukee työntekijän terveyttä ja työssä jaksamista ja siten työ- ja toimintakykyä.

 Päivi Päivinen (tth., ravitsemusneuvoja)
Päivi Päivinen työskentelee Työterveys Aallossa työterveyshoitajana ja ravitsemusneuvojana. 
-Jonna Hakamäki (merkon., lh.)
Jonna Hakamäki on Työterveys Aallon markkinoinnin ja myynnin assistentti.
– Laura Hyytinen (tth., TtM., AmO.)
Laura Hyytinen on Työterveys Aallon vastaava asiakkuuskoordinaattori.

#töissäterveytesipuolesta

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Lääkärirekry