Unettomuus on yhä yleisempi vaiva – apua on kuitenkin saatavilla

Yhä useampi aikuinen kärsii unettomuudesta tai muista unihäiriöistä. Unettomuus voi ilmetä vaikeutena nukahtaa, yön aikaisina heräämisinä tai liian varhaisena heräämisenä ja joskus kaikkina näinä yhdessä. Pitkittyessään uniongelmat vaikuttavat merkittävästi työkykyyn, mielialaan ja hyvinvointiin.
UniHelppi

Huoli unesta on yksi syy hakeutua työterveyteen. Siksi työterveyshuollossa on kehitetty keinoja tunnistaa ja hoitaa uniongelmia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. UniHelppi on kehitetty vastaamaan tähän tarpeeseen, sen avulla asiakas saa oikea-aikaista, vaikuttavaa tukea uneen liittyviin haasteisiin. Unihelppi on ollut Aallon käytössä loppuvuodesta 2022 alkaen. Palvelua on kehitetty käyttöönottamisen jälkeen ja kehitystyö jatkuu edelleen, jotta se vastaa jatkossakin asiakkaidemme tarpeisiin.

Uni vaikuttaa terveyteemme ja jaksamiseemme monin tavoin, mutta kuinka moni meistä todella pysähtyy miettimään omia univalintojaan? Kysyimme asiantuntijoilta ja palvelun käyttäjiltä, millainen merkitys hyvällä unella ja UniHelppi-palvelulla on ollut heidän arjessaan.

Aallon uniasiantuntijat Maarit ja Heidi kertovat Unihelppi-palvelusta ja millaista apua UniHelpin kautta on tarjolla.

Mikä Unihelppi on?

“UniHelppi tarjoaa yksilöllistä tukea uniongelmissa. UniHelpissä hyödynnetään kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä, joiden hyödystä pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa on eniten tutkimuksellista näyttöä. Hoidon suunnitellussa huomioidaan unettomuuden kesto ja taustalla olevat yksilölliset syyt sekä ympäristötekijät, esimerkiksi työajat.

Uniohjauksessa annetaan tietoa muun muassa unesta, unen huollosta, pyritään tunnistamaan unta haittaavia/ uniongelmaa ylläpitäviä tekijöitä sekä ohjataan ja tuetaan muutosten tekemisessä.  Asiakasta pyritään kannustamaan harjoituksiin, jotka tukevat unen tuloa, vähentävät yöllistä heräilyä ja helpottavat stressiä. Hoidon keskeinen peruspilari on asiakkaan motivaatio.

Uniohjaus sisältää 1-5 käyntiä unihoitajalla. Käynti voidaan toteuttaa videovastaanottona tai paikan päällä. Unihoitajina toimivat ei elimellisiin unihäiriöihin lisäkoulutuksen saaneet työterveyshoitajat, kertoo työterveyshoitaja Maarit”.

Työterveyshoitaja Heidi avaa, kenelle UniHelppi on tarkoitettu ja millaisissa tilanteissa asiakas voidaan ohjata UniHelppiin.

“Kun työterveyshuollon kontaktissa tulee esille uniongelmaa tai asiakas ottaa yhteyttä uniongelman vuoksi, hänelle varataan soittoaika UniHelppiin. UniHelpin ensikontaktissa kartoitetaan lyhyesti asiakkaan tilannetta ja soveltuvuutta uniohjaukseen sekä varataan jatkoajat.

Asiakkaalla tulee olla ollut unettomuutta ja kaksi kolmesta seuraavista kriteereistä tulee toteutua, jotta hän voi ohjautua palvelun pariin.
• oireita ilmenee vähintään kolme kertaa viikossa
• oireet ovat kestäneet vähintään kuukauden tai on toistuva unihäiriö
• aiheuttaa huolta”.

Miten asiakkaat ovat hyötyneet Unihelpistä?

“Tutkimusten mukaan 70-80% hyötyy lääkkeettömästä unen huollosta. Myös unihoitajien sekä asiakkaiden kokemuksen mukaan monet hyötyvät uniohjauksesta. Useilla muun muassa paine ja stressi nukkumista kohtaan on vähentynyt, mikä on edesauttanut parempaa unta. Myös kokemus työstressistä on vähentynyt, kun nukkuminen on parantunut. Parempi uni on myös vaikuttanut positiivisesti mielialaan ja elämänlaatuun, summaa Heidi ja Maarit”.

Halusimme myös kuulla, miten asiakkaamme ovat hyötyneet palvelusta. Tässä muutamia palautteita heidän kokemuksistaan.

“Olen saanut uniohjauksesta työkaluja, jotka ovat toimineet ja auttaneet unettomuuteen.”

”11 vuoden terveydenhuollon työkokemuksella ja 32 vuoden elämänkokemuksella kuvittelin tietäväni, miten nukutaan hyvin ja oikein mutta paljon tuli havahtumisia ja uusia käytösmalleja uniohjauksesta. Erityisen hyvät oli älykellon jättäminen pois yöksi ja iltapalan muistaminen, yöt tuntuivat paljon rauhallisemmilta lähes heti.

”Unihoitajalta sai paljon vinkkejä parempaan uneen. Tulin myös tietoisemmaksi omasta nukkumisesta, aloin pohtia omia käytöstä ja osasin sitä myös muuttaa. Jokaisella kolmella kerralla uniasioista puhuttiin avoimesti ja käytiin läpi eri asioita. Huomasin myös että unen laatu parantui.”

Suuret kiitokset asiakkaillemme palautteesta sekä asiantuntijoillemme, jotka jakoivat osaamistaan ja kokemuksiaan tämän artikkelin tueksi.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös